1- NPU Profil Nedir?
Gelişen teknoloji ile birçok alanda kaliteli demir çelik ihtiyacı artmıştır. Söz konusu artış mevcut demir ve çelik profilleri yetersiz kılmış ve sektördeki firmaları nispeten daha dayanıklı malzeme üretimine yönlendirmiştir. Bu kapsamda üretilmeye başlanan malzemelerden birisi de NPU profil demiri olmuştur. İnşa edilecek yapıları kuvvetlendirmek amacıyla üretilen bu malzeme, çelik yapılarda destek profili olarak tercih edilmektedir.
2- NPU Profili Nerelerde Kullanılır?
NPU demiri malzemeler farklı büyüklükte ve değişik kullanım amacıyla inşa edilecek binaların yapımında kullanılabilmektedir. Daha geniş tanımıyla NPU demiri betonarme ve çelik konstrüksiyonun olduğu tüm alanlarda yapıları güçlendirmek ve destek sağlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca ağır ekipman, nakliyeler için konteyner, römork, deniz iskelesi üretiminde ve gemi inşasında NPU profil kullanılabilmektedir.
3- NPU Profil Standartları ve İdeal Kullanım Ölçüleri
NPU profiller dayanıklılığı ve kaliteyi sürekli hale getirebilmek amacıyla bazı standart ölçüler çerçevesinde üretilirler. Boyut ve ağırlık ölçüleri arasında sabit bir oran bulunan bu profillerin standartların dışına çıkılarak üretilmesi halinde kalite ve dayanıklılık açısından bazı problemler yaşanabilir. Bu çerçevede NPU profiller genellikle 6 mt boyunda ve 40 x 20 x 5,00 mm ile 380 x 102 x 13,30 mm ölçülerinde üretilmektedir. İlgili oranlar göz önünde bulundurularak NPU profil üretiminde müşteri talep ve ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır.
4- NPU Lazer Kesim Nedir?
NPU profil demirlerinin, lazer ışını ile yüksek ışın yoğunluğu altında olabildiğince hassas şekilde kesilmesi işlemidir. Pürüzsüz bir yüzey amaçlanan bu kesim türünde lazer ışını kesilecek metal yüzeyine fiber kablolarla iletilir. CNC makinelerine yerleştirilen NPU demirleri, ilgili yerlerinden işaretlenir ve makine üzerinden verilen bilgisayar komutları ile kesme işlemine başlanır. İşlem bilgisayar ünitesi aracılığıyla yapılacağı için milimetrik ve hatasız şekilde tamamlanır.
5- Lazer Kesim Türleri
NPU profillerinde 3 farklı lazer kesim işlemi yapılmaktadır. Bunlar fiber lazer kesim, kristal lazer kesim ve CO2 lazer kesim türüdür. Diğer türlere göre daha yaygın kullanıma sahip olan fiber lazer kesim şeklidir. Bu işlem ekonomik, pratik ve daha verimli olması açısından sık tercih edilmektedir. CO2 lazer tekniğinde kesim işlemi bir gaz lazeri kullanılarak yapılmaktadır. Bu gaz, bir karışım halinde olup elektriksel olarak uyarılmış yapıdadır. Kristal lazer kesimde, katı hal lazer grubunda bulunan lazerler kullanılır.
6- NPU Profil Lazer Kesimi Nasıl Yapılır?
İlgili parçalar sınıflandırılarak kesim işlemine başlanır. İşleminin hassas ölçülerde tamamlanabilmesi için çelik yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için basınçlı hava makineleri kullanılarak veya çeşitli kimyasal maddelerle yüzey temizliği yapılır ve CNC makinesine alınan malzemelerin kesimine başlanır. Kesimi yapılacak malzemelerin ölçüm ve tasarımı da bilgisayar yazılımı aracılığıyla ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmaktadır.
7- NPU Lazer Kesimin Avantajları
NPU profilleri yüksek dayanıklılıkta olmaları sebebiyle çoğunlukla taşıyıcı olarak kullanılmaktadırlar. Profil yüzeylerinin kusursuz ve kesim yerlerinin milimetrik ölçülerle işlenmiş olması gerekir. Bu sebeple, lazer kesim uygulanan malzemelerin birbirine kaynak yapılması daha kolay olmaktadır. Seri bir çalışma yöntemi olan lazer kesimde zaman ve maliyet tasarrufu yapılır. Otomasyon imkânı sağlayan bu işlem türünde yüklü işler daha kısa sürede tamamlanmaktadır.
8- NPU Lazer Kesim Fiyatları
Npu lazer kesim işinde fiyatların belirlenmesi için 2 temel husus bulunmaktadır. Bunlar kesim işinin süresi ve işlem sonrasında malzemelerin nakliyesinin yapılacağı mesafedir. Bazı profil kesimleri, detaylı ve büyük miktarda olacağı için daha uzun sürede tamamlanacaktır. Ayrıca yüklü miktarda malzemenin nakliyesi için de büyük araçlar gerekeceği göz önünde bulundurulmalıdır.