PMC Metal'e Hoşgeldiniz.

7 Adımda Profil Kesim Hakkında Merak Edilen İncelikler

7 adımda profil kesim hakkında merak edilen incelikler

Profil kesme, iş parçanızın tam istediğiniz gibi görünmesini sağlamanın ana sürecidir. Bu, çeliğin imalatta kullanılmasından bu yana var olan bir süreç ve her zamankinden çok daha hassas hale geldi. Peki, profil kesme nedir? Profil, boyutlarını almaya çalıştığınız bir yöntemdir.

1-) Profil Kesme İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

Profil kesme, bir makine kullanarak bir malzeme tabakasından belirli bir şekli veya profili kesmeyi içeren bir kesme işlemidir. Profil kesme genel terimi, sac metalin 3D şekillere dönüştürülmesi işlemi olarak tanımlanan sac metal imalatının aksine, herhangi bir şekil veya profilin kesilmesi işlemini tanımlamak için kullanılır.

Profil kesme terimi, hem plazma kesme hem de lazer kesme işlemlerini tanımlamak için kullanılabilir. Her iki işlem de sac malzemeden parçaları kesmek için bilgisayar sayısal kontrolünü (CNC) kullanır, ancak önemli farklılıklar vardır. Bu iki işlem, şeklin malzemeden kesilme biçiminde farklılık gösterir. Plazma kesim, yoğun bir plazma torcu kullanırken lazer kesim, yüksek güçlü bir lazer ışını kullanır.

2-) Plazma Kesme

Plazma kesme, delme veya su jeti gibi daha geleneksel yöntemlerle işlenmesi zor olan elektriksel olarak iletken malzemeleri kesmek için etkili bir işlemdir. Plazma arkı, çelik ve diğer metaller arasında aşırı yüksek sıcaklıklarda eriyen bir sıcak iyonize gaz jeti oluşturur. Bu yöntemi kullanarak malzemelerin işlenmesinin hızı ve doğruluğu, onu yüksek hacimli parça üretmenin en ekonomik yollarından biri haline getirir.

3-) Profil Ayarlama

Lazer kesim, alüminyum ve paslanmaz çelik gibi elektriksel olarak iletken metalleri kesmek için kullanılan termal bir yöntemdir.

Profil kesme, metal kesme işlemidir. Bu işlemde kesilecek metal bir tabla üzerine yerleştirilir ve daha sonra makine metal üzerinde önceden programlanmış şekle göre hareket eder. Bu yöntem kullanılarak birçok metal türü kesilebilir. Çelik, alüminyum, kalay, nikel, pirinç, bakır ve farklı alaşım türlerini içerir. Makinenin hareketi, kesilecek profilin şekli hakkında önceden programlanmış bilgilere sahip bilgisayar tarafından kontrol edilir.

4-) Şekil Oluşturma

Yöntem, dikdörtgenler ve kareler gibi çeşitli şekillerin toplu miktarlarda kesilmesi gerektiğinde kullanılır. Kurulum süresi yoktur, bu da her kullanımdan sonra fiziksel bir şablon oluşturmanın veya değiştirmenin gerekli olmadığı anlamına gelir. Bu işlem sırasında oluşan hurda malzeme olmadığından çevre dostudur.

5-) Profil Kesimi

Profil kesme, metali kesmek için yüksek basınçlı su akışının kullanıldığı bir metal işleme yöntemidir. Bir tür CNC makinesi olan profil kesici, bu spreyi öyle bir hızla ve öyle yönlendirir ki, sadece çok kalın metalleri değil, çok ince metalleri de kesebilir.

Profil kesme, diğer işleme yöntemlerini kullanarak yapılması imkansız olan karmaşık ve karmaşık tasarımların oluşturulmasına olanak tanır. Diğer kesim türleriyle mümkün olmayan benzersiz şekillerde daha ince malzemelerle çalışmamıza izin vererek metal tasarım hakkındaki düşüncelerimizi değiştiriyor.

6-) Su Basıncıyla Kesim

Profil kesim – veya su jeti ile kesme – metalleri su basıncı kullanarak kesmek için kullanılan bir tekniktir. Son derece yüksek hızlarda hareket eden ve metali iten ve kesen bir basınçlı su akımı kullanılarak yapılır. Yüksek basınçlı akımın uyguladığı güç o kadar güçlüdür ki, taş, cam, seramik ve metaller de dahil olmak üzere herhangi bir malzemeyi onlara zarar vermeden kesebilir.

Bir profil kesici, bir malzeme parçası (çelik veya alüminyum) üzerinde doğru bir desen oluşturmak için bilgisayar kontrollü programlama kullanır. Profil kesici, projeniz için parçalar oluşturmak için bir bilgisayar programını gerekli araçlarla birleştirir. Sonuç

7-) Çoklu Malzemeler İçin Profil Kesim

Profil kesme, çok çeşitli malzemelerden oluşan parçaların formunu almanın birleşik ve sürekli bir işlemidir. Yöntem, aynı malzeme ve profilli desenle aynı anda birkaç ürün üzerinde çalışırken de kullanılır. Profil kesimi lazer teknolojisi, su jetleri ve tel kesiciler yardımıyla yapılmaktadır.