PMC Metal'e Hoşgeldiniz.

Cnc Lazer Kesim Nedir 8 Adımda Anlattık

cnc lazer kesim nedir 8 adımda anlattık

1- CNC Lazer Kesimi

 tkili bir güce sahip lazer ışınının optik camlar ile belirli bir hedefe yönlendirilerek işlenmesi amaçlanan malzemenin kesilmesi sürecidir. Bu işlemde kullanılan lazer optikleri CNC makinesine yüklenen kodlar vasıtasıyla metal kısma ve lazer ışınına yön vermektedir. Bu işlem neticesinde metal malzemeler ihtiyaçlara göre şekillendirilebilir ya da kusursuz ve pürüzsüz bir biçimde kesilip kullanıma hazır hale getirilir.

2- CNC Lazer Kesim Uygulaması

CNC lazer kesim uygulamasında en önemli rolü lazer ışınları oynamaktadır. Bu ışınlar CNC makinesi içerisinde üretilmekte ve mercekler aracılığıyla işlem yapılacak malzemeye aktarılmaktadır. Üretim esnasında elektriksel rezonanslar kullanılarak lazer ışınının elde edilmesi amaçlanır. Bu ışınlar için zaman zaman rezonans yerine kullanıma uygun lambalar tercih edilebilir. Biriken enerji ışını harekete geçirir ve bu ışın merceklerden geçerek malzemede belli bir noktaya ulaşır. Farklı yöntemlerinde uygulamaya konu olduğu işlemde malzemeye temas eden lazer ışınları kesimi gerçekleştirir.

3- Lazer Kesim Yöntemleri

Metal ve metal olmayan malzemelerin lazer kesiminde yakarak kesim, füzyon kesimi ve süblimasyon kesimi yöntemleri kullanılabilir. Yakarak kesmede kesim gazı olarak oksijen kullanılmaktadır. Yanan oksijenin erimiş metali oksitlemesi sağlanır. Bu uygulamada çok yüksek kesme hızlarına ulaşılabilir. Füzyon kesiminde ise azot veya argon kesim gazı olarak kullanılır. Yakarak kesmeden farkı, işlem sonrasında daha pürüzsüz yüzeyler sağlamasıdır. Süblimasyon uygulamasında lazer, işleme alınan malzemeyi olabildiğince az eriyik oluşacak biçimde buharlaştırmaktadır. İşlem gazı olarak ise azot, argon veya helyum tercih edilir.

4- Lazer Kesimin Sağladığı Avantajlar

Lazer kesimi yönteminin kullanıcılara sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Bunlar ekonomik verimlilik, yüksek esneklik, pürüzsüz yüzey gibi unsurlar olabilir. Ayrıca, işlem süresince aynı lazer kullanılarak markalama ve kesim işlemleri tek seferde yapılabilmektedir. Sacdan cama, çelikten alüminyuma kadar geniş bir alanda birçok malzeme lazer kesimin uygulama alanına girmektedir. Malzeme özelikleri de dikkate alınarak temiz kesme kenarları elde edilebilmektedir.

5- CNC Lazer Kesimin Kullanım Alanları

CNC lazer kesim günümüz koşullarında pek çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır Düşük riskli bir yöntem olması ve CNC makinesinin çoklu görevler yapabilmesi sebebiyle metal ve ametallerin kesim işlerinde tercih edilmektedir. Bu kapsamda, desen ve motif işlenmesinde, dekorasyon amaçlı işlemlerde, seri üretim durumlarında, sanayi ve özellikle otomotiv sektöründe yedek parça temininde, medikal ürünlerin imalatında cnc lazer kesim kullanılmaktadır.

6- CNC Makinesi İle Lazer Kesim Türleri

CNC makinesi ile 3 farklı yöntemde lazer kesimi yapılabilmektedir. Bunlar CO2 lazer kesim, neodim lazer kesim ve fiber lazer kesim makinesi ile yapılan uygulamalardır. CO2 kesimde düşük enerji tüketimiyle düşük seviye yoğunluğu olan plastik, ahşap ve cam malzemeler kesilir. Seramik ve metal gibi direnci yüksek malzemelerin lazer kesim işleri neodim lazerlerin kullanıldığı CNC makinelerinde yapılır. Yüksek yoğunlukta lazer ışınları kullanılmaktadır. Neodim teknolojisine fiber eklenmesi ile ince işçilik gerektiren durumlarda kullanılan fiber lazer kesim makineleri geliştirilmiştir.

7- CNC Lazer Kesim Fiyatları

CNC lazer kesim işleminde kullanılacak lazerin niteliği, proje veya ürün büyüklüğü, işlenecek malzemenin türü gibi detaylar işlem maliyetini belirlemektedir. Kullanıcılar söz konusu detayları belirledikten sonra kesim firmaları ile fiyat konusunda görüşebilirler.

8- Lazer Kesimi Etkileyen Hususlar

İşlenecek malzeme üzerinde güç yoğunluğu ve ışın odak noktası kerf yapısını etkilemektedir. Şöyle ki kullanıcının ayarlayacağı odak çapı lazer ışının yaratacağı oyuk formunu belirleyecektir. Belli bir enerji düzeyinin yakalanarak malzemenin erimeye başlayacağı noktanın aşılması gerekmektedir. Bu noktada, güç yoğunluğu ile materyale etki süresi çarpılarak alan başına uygulanacak enerji hesaplanır.